Voor ieder kind een gezin

Kinderen en jongeren hebben het recht om op te groeien in een gezin. Als dat door omstandigheden niet thuis bij de eigen ouders kan, is een pleeggezin het beste alternatief. Dat staat ook zo in de Jeugdwet. Toch wonen er in en om Gouda nog jongeren in een leefgroep. Jongeren die beter af zijn in een gewoon gezin, en die dat zelf ook graag willen. FlexusJeugdplein zoekt voor deze jongeren pleegouders.

Als ouders niet zelf voor hun kind kunnen zorgen, wordt door de hulpverlening eerst gekeken of er mensen in de omgeving van het gezin zijn waar het kind terecht kan, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Als dat niet kan, zoekt de pleegzorgorganisatie een passend “onbekend” pleeggezin. Een gezin dat het kind de aandacht kan geven die het nodig heeft en waar het kan blijven zolang dat nodig is. Het vinden van nieuwe pleeggezinnen blijkt echter lastig.

Pleeggezinnen voor pubers
Yvonne van Adrichem, manager pleegzorg bij FlexusJeugdplein. ‘In de afgelopen jaren is het besef gegroeid dat een leefgroep geen goede plek is voor kinderen om op te groeien. Jonge kinderen komen daar in principe alleen nog terecht als zij intensieve behandeling nodig hebben.’ Voor tieners is dat anders. ‘Door de toenemende vraag naar pleegzorg is er een te kort aan pleeggezinnen. Vooral pubers zijn daarvan de dupe, bijvoorbeeld omdat mensen niet weten dat er ook voor tieners pleegouders nodig zijn. Daarnaast hebben pubers hun imago niet mee, de meeste pleeggezinnen kiezen liever voor een jonger kind.’

FlexusJeugdplein is ervan overtuigd dat er ook gezinnen zijn waarin juist een tiener heel goed past. ‘Het accent voor pleegouders ligt bij tieners op begeleiding naar zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door hen te coachen bij sociale contacten, het leren omgaan met geld of te helpen bij het huiswerk maken. Natuurlijk zullen er best weleens hevige discussies zijn over uitgaan of over hoe laat ze thuis moeten zijn. Daar moet je als pleegouder van een puber niet van schrikken, dat hoort er op die leeftijd ook bij.’

Pleeggezinnen staan er niet alleen voor. Ze krijgen begeleiding en een pleegvergoeding. 

Meer weten over pleegouder worden? Bekijk de pleegzorg infopagina. Vraag een informatiepakket via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan en/of bezoek op dinsdag 7 november vrijblijvend de voorlichtingsavond pleegzorg in Gouda.