Trainingen Dordrecht e.o.

Sommige kinderen zitten niet lekker in hun vel. Ze zijn bijvoorbeeld erg onzeker, maken vaak ruzie of worden juist gepest. Dit kan komen doordat zij onvoldoende inzicht en vaardigheden hebben om met een (bepaalde) situatie om te gaan. Een training kan dan uitkomst bieden. 

Werkwijze
De trainingen van FlexusJeugdplein zijn erop gericht kinderen, jongeren én hun ouders sterker te maken. De trainingen kunnen zowel aanvullend op, als los van, andere hulp worden ingezet. Iedere training is afgestemd op de problematiek, de leeftijd en ontwikkelfase van de deelnemende kinderen. We werken altijd in kleine groepen; circa tien deelnemers per training. Hieronder staan de trainingen die FlexusJeugdplein in Dordrecht aanbiedt. 

 

Training Plezier op school
Een training voor kinderen uit groep 8 die de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maken 

Vanuit groep 8 de overgang maken naar het voortgezet onderwijs is een spannende gebeurtenis. Voor sommige kinderen gaat dit met veel angst en onzekerheid gepaard. Vooral minder weerbare kinderen die de veiligheid van de basisschool moeten missen, kunnen daardoor als brugpiepers extra kwetsbaar zijn.

De tweedaagse zomertraining ‘Plezier op school’ maakt kinderen weerbaarder en zelfverzekerder. Tijdens de training leren ze op te komen voor zichzelf en hoe ze spanning en (faal)angst kunnen omzetten in vaardig handelen. Veel aandacht is er ook voor het leggen van contacten en (beter) omgaan met plagen, pesten en moeilijke situaties. Ook bij deze training sluiten we aan op waar deelnemers (al) goed in zijn en geeft de groep elkaar veel tips. De training bestaat uit twee bijeenkomsten van 7,5 uur in twee opeenvolgende cursusdagen in de laatste week van de zomervakantie. De training is opgenomen in de databank voor effectieve interventies. Aanmelden voor training

 

OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING 
In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 70.000 kinderen betrokken bij de (echt)scheiding van hun ouders. Vooral voor jonge kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis, die vaak met veel verdriet en onzekerheid gepaard gaat. Toch hoeft een scheiding niet vanzelfsprekend blijvende gevolgen voor de kinderen te hebben, zo blijkt uit onderzoek. Daarvoor is het vooral belangrijk dat kinderen veel steun ervaren. Wij bieden daarom de volgende programma's:

Stoere Schildpadden
Cursus voor kinderen tussen 4 en 6 jaar die met de scheiding van hun ouders te maken hebben

Stoere Schildpadden is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kleuters (kinderen van 4-6 jaar) van wie de ouders gescheiden zijn. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding, en richt zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen omdat zij meer gebaat kunnen zijn bij individuele begeleiding.

Stoere Schildpadden bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. In een Stoere Schildpadden groep zitten maximaal 6 kinderen en de groep komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Ouders worden geïnformeerd en betrokken, tijdens de individuele intake; op een facultatieve groepsbijeenkomst; middels nieuwsbrieven en bij de individuele eindevaluatie. Aanmelden voor training

Dappere Dino’s
Cursus voor kinderen tussen 6 en 8 jaar die met de scheiding van hun ouders te maken hebben

Dappere Dino's is een groepsprogramma voor kinderen waarin ze leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding. Het doel is emotionele- en gedragsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. In de cursus praten de kinderen over hun gevoelens en problemen en ontdekken ze dat zij niet de enigen zijn die een scheiding meemaken. Spelenderwijs oefenen ze om stap voor stap goede oplossingen te vinden voor de problemen die ze tegenkomen. De training is opgenomen in de databank voor effectieve interventies. Meer informatie 

Dappere Dino’s bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. Een Dappere Dino’s groep bestaat uit maximaal 7 kinderen en komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Ouders worden voor en tijdens de cursus geïnformeerd en betrokken. Aanmelden voor training

 

Meer informatie en aanmelden
De Dienst Gezondheid & Jeugd kan het cursusaanbod financieren. 

Aanmelden voor een training kan via het digitale aanmeldformulier en verplicht tot niets. Pas nadat de ouders een bevestiging hebben ontvangen, is de aanmelding definitief. Bij voldoende aanmeldingen start de training. Het kind/de jongere wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Trainingen: 
t. 010 22 11 999 of e. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..