Uitwijkhuis

Ter ondersteuning van ambulante jeugdhulp kunnen kinderen één of meerdere dag(del)en per week in een uitwijkhuis verblijven. Hiermee creëren we ruimte en rust, waarin met ouders en kinderen gewerkt kan worden aan oplossingen. De hulpvragen van de gezinnen kunnen onder meer gaan over opvoeding, ontwikkeling, gedrag, (onderlinge) relaties en het functioneren van (één van de) ouders/kinderen. In ieder uitwijkhuis kunnen 4-5 jeugdigen uit de regio verblijven. Bij hoge uitzondering kan het uitwijkhuis worden ingezet t.b.v. crisisopvang.

FlexusJeugdplein heeft de volgende uitwijkhuizen:

Locatie Gericht op 
Rotterdam - Juliana van Stolberglaan Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel en Lansingerland
Rotterdam-Centrum - Heemraadssingel Rotterdam
Rotterdam-Noord - Statenlaan* Rotterdam
Rotterdam-Zuid - Langenhorst Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk
Schiedam - Singel Maassluis, Schiedam en Vlaardingen
Spijkenisse - J. de Baanlaan Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne

* Het uitwijkhuis aan de Statenlaan is op dit moment niet operationeel.

Lees interview uitwijkhuisopvoeders 

Werkwijze
In ieder uitwijkhuis wonen en werken ervaren uitwijkopvoeders. Ten minste één van hen is professioneel opgeleid. De uitwijkopvoeders bieden de kinderen dagelijkse ondersteuning en begeleiding. Ouders en ambulant hulpverlener blijven gedurende de plaatsing nauw betrokken; samen wordt gewerkt aan het behalen van de vooraf gestelde doelen. Het verblijf in een uitwijkhuis is altijd van tijdelijke aard, is in principe zo kort mogelijk en kan maximaal drie maanden bedragen. Hierover worden voor aanvang van het verblijf schriftelijke afspraken gemaakt met alle betrokkenen. In overleg, en na een uitgebreide evaluatie, kan worden besloten het verblijf te verlengen. 

Elk uitwijkhuis is één keer per maand een weekend gesloten. Hiertoe dient de plaatser voorafgaand aan de plaatsing vervangende opvang te organiseren, waarbij de voorkeur uitgaat naar het netwerk van het gezin. 

Aanmelden 
Opvang in een uitwijkhuis is een specialistische vorm van jeugdhulp. De gemeente (het wijkteam) of de gecertificeerde instelling dient de aanvraag voor de opvang in bij de opnamecoördinatie van FlexusJeugdplein via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 22 11 999. Meer informatie over de voorwaarden voor aanmelding en de werkwijze van het uitwijkhuis lees je in de folder voor professionals.

Ask about this product